HTML

TorrentVilág

Torrentekkel kapcsolatos információ, hasznos információk.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Háttér

2010.06.29. 15:29 Skin

Egy kicsit ma szeretnék azokkal a "jogvédőkkel" foglalkozni, akik semmit nem dolgoznak, bújják a netet és a polgárokat, és a szolgáltatókat csesztetik folyamatosan.

Magyarországon két ismert jogvédő egyesület működik: az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány) és a ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért). Az ASVA-t már régebbről ismerhetjük, anno ők indítottak részben sikeres, majd később sikertelenné nyílvánított támadásokat a magyar torrent tracker oldalakkal szemben. Ma már a ProArt is igen tevékeny vállalkozássá nőtte ki magát, akiknak a művészek jó kis summát utalgatnak számukra.

A ProArc célja, ahogyaz a honlapjukon is olvasható:
1. az érintett jogosultak művei, teljesítményei jogsértő felhasználása elleni fellépés, valamint e fellépések összehangolása;
2. valamennyi érintett jogosult érdekeinek figyelembevételével a szerzői művek, szomszédos jogi teljesítmények felhasználása jogszerűségének elősegítése;
3. a szerzői jogi jogtudatosság fokozása különösen oktatás, ismeretterjesztés, és a szerzői jog pozitív szerepét bemutató reklámok és egyéb nyilvános közlések útján;
4. olyan közös akciók, intézkedések előkészítése, végrehajtása, amelyek valamennyi érintett jogosult érdekeinek figyelembevételével elősegítik a szerzői jog által védett művészeti alkotások, teljesítmények elismerését és megismerését.

Tehát ha egyszerűen szeretnénk fogalmazni, akkor a torrentezők, internetes fájlcserélők állandó csesztetése csak azért, hogy a csak meleg levegőt magukból kiadó "művészek" jobban éljenek, mint eddig tették. No persze nem csak a mű-vészek, hanem az egyesületek is. Mert szó sincs másról, hogy "mondj nemet a kalózoknak" egyesületek vezetői jól meggazdagodjanak ezek által, mégtöbb szerzői jogdíjat szedjenek be, megkárosítva bennünket.

Személy szerint én már csak azt "várom", hogy majd a 2 egyesület egymás ellen harcoljon azért, hogy terjeszkedhessenek. Remélhetőleg ez a harc őket fogja elpusztítani, nem pedig a torrenteket. A torrentezés meg amúgy sem bűn, az oldalak fenntartása sem az.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://torrentvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr572118756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása